Kuda dalje, rođače

NOVINARI – VRSTA KOJA IZUMIRE

Srpsko novinarstvo, a u njemu pogotovo ono lokalno, nikada nije bilo u težem položaju. Možda je ovo izjava koju mogu da potpišu i neke druge profesije, na primer lekari ili profesori, a što nas sve zajedno stavlja u kontekst jedne do krajnjih granica degradirane Srbije izvrnutih vrednosti u kojoj se ne vidi izlaz. Može se reći da je danas novinar svako, ali zar u ovoj zemlji ne može svako biti i ministar policije, prosvete ili direktor nekog javnog preduzeća ili pomoćnik gradonačelnika. U ovakvoj državi i društvu, ni novinari ne mogu biti mnogo bolji, ali da postaju vrsta koja izumire, bar kada je u pitanju suštinska definicija novinara – postaju.

Opširnije: Kuda dalje, rođače

FONTANA ZVANA ŽELJA

Jednom davno, pre nego što sam postala mama, pitao me moj Najbolji doktor šta čekam, što ne rađam? Ja sam mu odgovorila da čekam da padne Koštuničina vlada. Kad se povratio od smeha i video da meni nije ništa smešno rekao je brišući suze:

- Slavice, kad dođu deca nećete ni znati ko je Koštunica!

Mudri doktor bio je u pravu. Da li zbog dece ili što je pala kohabitaciona vlada, ali ja danas baš nemam pojma ko je Koštunica. I ne samo da me taj lik ne dotiče, već me ne nerviraju ni ostali sa političke alternativne scene. Naprotiv, postali su mi groteska koja me tera da se smejem do suza. Evo, čemu se ovih dana ”putujućeg predizbornog cirkusa” cerekam.

 

Opširnije: FONTANA ZVANA ŽELJA

Bili smo tu i tu

Naše studijsko putovanje u Brisel

Ako neko slabijeg zdravlja želi da upozna Evropu, onda to nikako ne treba da čini direktnim odlaskom u Brisel, pa makar morao da preseda u Frankfurtu ili Cirihu... Neko bolešljiv, ali pravičan trebalo bi da sedne u auto i put Brisela krene preko Bugarske i Rumunije polako, kilometar po kilometar, dan po dan, i konačno da se nađe u centru Evrope. Ja sam u Evropu otišla nepripremljena, avionom pravo u epicentar! Zaboli smo se u centar Brisela (ne avionom, prethodno smo sleteli), u apartmane po imenu Strazbur odakle je počela naša studijska poseta prestonici Evrope. Kao najbolji novinari BBC-jevog dvostepenog seminara, koji je održan u osam gradova u Srbiji, odmah smo povadili fotoaparate, kao u pesmi Hladnog piva ”Bili smo tu i tu”, kako bi bolje preneli utiske iz Brisela, a možda i sami snimili spot.

Naša prva poseta počela je kao i dolazak u Brisel, in media res, dakle posetom Evropskom parlamentu, za koji sam ja do tada verovala da postoji samo u Strazburu, gde smo ažurirali znanje o toj instituciji. Kao što bi istakao naš učitelj, penzionisani novinar BBC-ja dragi Džim Fiš: šta smo novo naučili? Da se najbolje fotke prave sa druge strane ulice kod službenog ulaza. Ovo smo saznali od insajdera, tj. jednog od dopisnika iz Brisela.

Opširnije: Bili smo tu i tu